Ιστορία

Την Ιστορική  πορεία  του συλλόγου "ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ'  από το 1933 μέχρι το 2010, την κατέγραψε σε ένα Φωτογραφικό και Ιστορικό Λεύκωμα,  ο καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας Α.Π.Θ. και Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμαριάς κος Τσιραμπίδης Ανανίας με τίτλο "ο Προσφυγικός Συνοικισμός Ναύαρχου Βότση".  Στην ιστοσελίδα κάνουμε μια μικρή αναφορά από αυτό το Λεύκωμα. Στα γραφεία του συλλόγου διατίθενται αρκετά Λευκώματα προσφορά του κου Τσιραμπίδη, για όποιον φίλο ή φίλη θελήσει να το προμηθευτεί, ενισχύοντας και οικονομικά το Σύλλογο.




Ο Αθλητικός και Πολιτιστικός Σύλλογος
«ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΒΟΤΣΗΣ»
Η ίδρυση του Συλλόγου
Το παρακάτω καταστατικό (αρχή και τέλος) υποβλήθηκε στις 11/10/1933 και εγκρίθηκε με τη με αρ.2613/28-11-1933 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσ/νίκης. Αυτός ο σύλλογος πολύ γρήγορα πήρε την έγκριση από το Πρωτοδικείο
«Ιδρύεται εν Θεσσαλονίκη και εν τω συνοικισμώ Κάμπελ σύλλογος υπό την επωνυμίαν«Σύλλογος Ναυάρχου Ν. Βότση». Σκοπός του συλλόγου είναι:
α. Ο εξωραϊσμός του συνοικισμού δια της ιδρύσεως Σχολείου, Ιατρείου, Εκκλησίας, ως και ο καλλωπισμός τούτου δια δενδροφυτεύσεως, φωτισμού και υδρεύσεως.
β. Η μεταξύ των μελών του συλλόγου αλληλεγγύη και υποστήρηξις ένεκα ενδεδειγμένης ανάγκης και αναλόγως των δυνάμεων του συλλόγου.
γ. Η ηθική και υλική ενίσχυσις των αναξιοπαθούντων, ασθενούντων και δια πάσαν εργασίαν ανικάνων καθισταμένων μελών.
δ. Η προσπάθεια προς εξεύρεσιν εργασίας εις τα άεργα μέλη του συλλόγου.
Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή:
Νικολαϊδης Νίκος (υπάλληλος του Ο.Σ.Ε., τότε Σ.Ε.Κ.), πρόεδρος, Σιδερίδης Α., Τσούφης Ν., Κανέβας Σ., Χαραλαμπίδης Γ., Χολιασμένος Ι.»
Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου έλειπε κάθε οργανωμένη αθλητική δραστηριότητα, αφού δεν προβλεπόταν στους σκοπούς ίδρυσής του. Με την πρώτη τροποποίηση του καταστατικού (αρ. απόφ. Πρωτοδικείου 2828/24-12-1947), ιδρύθηκαν επιπλέον μουσικοθεατρικό τμήμα και αθλητικός όμιλος. Ακολούθησαν άλλες πέντε τροποποιήσεις του καταστατικού (1957, 1962, 1973, 1985, 2000), για τη δημιουργία και άλλων αθλητικών τμημάτων ή την προσαρμογή στην ισχύουσα αθλητική νομοθεσία.
Ως έδρα (γραφεία και εντευκτήριο) του συλλόγου χρησιμοποιήθηκε, από το 1933 έως το 1978, η παλιά Εβραϊκή Συναγωγή (Χάβρα) που υπήρχε στη σημερινή οδό Αριστείδου. Το 1978 έπαθε σοβαρές ζημιές από το σεισμό και δύο χρόνια μετά κατεδαφίστηκε. Στη θέση της κτίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το διώροφο κλειστό γυμναστήριο.
Όπως διαπιστώνεται από τα έγγραφα του αρχείου του Ναυάρχου Βότση, ο σύλλογος δραστηριοποιήθηκε έντονα μετά το 1946, όταν ανέλαβε ως πρόεδρος ο Χρήστος Ευσταθιάδης. Σ’ αυτόν οφείλεται εξάλλου η πρώτη τροποποίηση του καταστατικού (τέλος του 1947), οπότε δημιουργήθηκε μουσικοθεατρικό τμήμα και αθλητικός όμιλος. Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στο ήθος των αθλητών του συλλόγου, γι’ αυτό συχνά έπαιρναν τα αντίστοιχα κύπελα από τις προϊστάμενες αθλητικές αρχές.
Ο σύλλογος έγινε τελικά κύριος αυτού του κτιρίου με το αντίστοιχο οικόπεδο των 1025 m2 (224/8-6-1969). Το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και με δεύτερη απόφασή του (Α4/3852/535/6-4-1974) παραχώρησε οριστικά την κυριότητα αυτού του οικοπέδου στο Σύλλογο του Ναυάρχου Βότση.
alt
Απρίλιος 1957. Νέοι του συνοικισμού μπροστά στο εντευκτήριο το συλλόγου (δεν διακρίνεται στα αριστερά). Από αριστερά πάνω: Τάκης Ευσταθιάδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Σεραφείμ Ιωαννίδης, Αλέκος (κερκυραίος), Σταμάτης (επιστάτης 7ου Δ.Σ.), Σάκης Φωτόπουλος (λοχίας που σκοτώθηκε στην Κύπρο), Κουκουβίου. Από αριστερά κάτω: Σωτήρης Καρακάσης (3ος). Συλλογή Σεραφείμ Ιωαννίδη.
alt
1977. Η είσοδος με πινακίδα ωραρίου προπονήσεων των αθλητικών τμημάτων
alt

Το εσωτερικό του εντευκτηρίου, μετά την αποξήλωση της θεατρικής σκηνής, αφού πλέον το μουσικοθεατρικό τμήμα είχε σταματήσει κάθε του δράση. Έτσι, μεγάλωσε η παλαίστρα για τις ανάγκες των πολλών μικρών αθλητών του τμήματος πάλης. Συλλογή Συλλόγου Ναυάρχου Βότση.
Μετά τη μεταπολίτευση τα Διοικητικά Συμβούλια με επικεφαλής αρχικά τον Χ. Ευσταθιάδη και μετά τον Α. Αλεξάκη, αγωνίστηκαν σθεναρά για να αποκτήσει ο συνοικισμός το δικό του κέντρο νεότητας. Εκτός από την αποστολή σχετικών εγγράφων στον ημερήσιο τύπο έγιναν πολλές επισκέψεις σε τοπικούς εκπροσώπους των αρχών και μεταβάσεις στην Αθήνα στη Γ.Γ.Α. για αξιοποίηση του παλιού εντευκτηρίου του συλλόγου. Ήταν όμως αδύνατο ο σύλλογος με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διέθετε να οικοδομήσει το νέο γυμναστήριο. Γι’ αυτό και πρότεινε την παραχώρηση του οικοπέδου του στη Γ.Γ.Α. για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου, με την προϋπόθεση ότι πρώτα ο σύλλογος του Ναυάρχου Βότση θα κάλυπτε όλες τις αθλητικές του δραστηριότητες (αρ. πρωτ. 76/18-6-1976). Στην πρόταση αυτή συναίνεσε και η Νομαρχία Θεσ/νίκης (αρ. πρωτ. 1580/28-6-1976). Μέχρι το 1978 το εντευκτήριο του συλλόγου λειτουργούσε στην Εβραϊκή Συναγωγή (χάβρα) στην οδό Αριστείδου 6. Δύο χρόνια μετά κατεδαφίστηκε, εξαιτίας των πολλών ζημιών της από τους σεισμούς του 1978. Από τότε και μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 1991 ο σύλλογος λειτούργησε σε ενοικιαζόμενο ημιυπόγειο στην οδό Ταταούλων 21 (σήμερα η σωστή Ταταύλων). Από τότε τα γραφεία του συλλόγου έχουν μεταφερθεί στο υπόγειο του κλειστού γυμναστηρίου της Γ.Γ.Α. στην οδό Αριστείδου.



 alt
Η οπίσθια άποψη του εντευκτηρίου του συλλόγου (με μία μπασκέτα) πριν την κατεδάφισή του, εξαιτίας των πολλών ζημιών που έπαθε με το σεισμό του Ιουνίου του 1978. Συλλογή Συλλόγου Ναυάρχου Βότση.
alt

Η Γ.Γ.Α. με απόφασή της έκρινε κατάλληλο το οικόπεδο για την ανέγερση κλειστού γυμναστηρίου, που ανέλαβε να κατασκευάσει μαζί με άλλα εννέα κλειστά γυμναστήρια η εταιρία FIBRAN Αναστασιάδης (Μακεδονία, 7/11/1982 και 5/1/1983). Η κατασκευή του άρχισε τον Απρίλιο του 1983 στο οικόπεδο του συλλόγου, δηλαδή τρία χρόνια μετά την κατεδάφιση του ετοιμόρροπου εντευκτηρίου του στον ίδιο χώρο. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1987, χωρίς όμως από τότε ο Ναύαρχος Βότσης να ικανοποιηθεί, όπως αρχικά προβλεπόταν. Έτσι, το Σωματείο από ιδιοκτήτης του οικοπέδου κατέληξε φιλοξενούμενος στο ίδιο του το σπίτι. Το κλειστό γυμναστήριο ανήκει βέβαια στη Γ.Γ.Α. και κατά χρήση στο Δήμο Καλαμαριάς, ο σύλλογος όμως ποτέ δεν ικανοποιείται με τις παραχωρούμενες ώρες προπονήσεων. Από το Σεπτέμβριο του 1991 παραχωρήθηκαν μόνιμα γραφεία στο «Ναύαρχο Βότση».
Το τότε Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και τα επόμενα, τόσο εγγράφως όσο και με παραστάσεις σε αρμόδιους φορείς και υπουργούς προσπάθησαν να πάρουν οριστικό παραχωρητήριο. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφεραν. Γι’ αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε μέχρι και ανοικτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο γυμναστήριο
Κάθε χρόνο ο σύλλογος πραγματοποιεί ή συμμετέχει στις παρακάτω δραστηριότητες: Γιορτή βασιλόπιτας, ετήσιος χορός, παρελάσεις Δήμου Καλαμαριάς κατά την 25η Μαρτίου και 28ηΟκτωβρίου, ετήσια γενική συνέλευση, γυμναστικές επιδείξεις, διήμερες πολιτιστικές.
Τον Ιανουάριο του 2010 πραγματoπoιήθηκε με πoλύ επιτυχία η γιoρτή της βασιλόπιτας τoυ ΑΠΣ "Ναύαρχoς Βότσης" στο αμφιθέατρο του 4ου και 5ου Γυμνασίου και Λυκείου με τηv παρoυσία τωv πρoπovητώv, αθλητώv-τριώv, γovέωv και μελώv τoυ συλλόγoυ. Μετά την ευλογία της βασιλόπιτας από το φίλαθλο ιερέα της ενορίας πατέρα Νικόλαο, ο πρόεδρoς τoυ συλλόγoυ Α. Σκόρδας προσφώνησε τους προσκεκλημένους, απεύθυvε ευχές για τo vέo έτoς και παρουσίασε το νέο Διoικητικό Συμβoύλιο του Συλλόγου. Στη συνέχεια έκανε σύντομη παρουσίαση του έργου και των επιτυχιών του Συλλόγου, ευχαρίστησε τους χορηγούς του και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των τμημάτων Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Γυμναστικής στην υπόγεια αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου Βότση που παραχώρησε για αποκλειστική χρήση η Διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Μίκρας. Παραβρέθηκαν ο νύν Δήμαρχος Θ. Μπακογλίδης η Νομαρχιακή Σύμβουλος Χ. Κελεσίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καλαμαριάς Δ. Παπαδόπουλος, Ι. Μακαντάσης, Δ. Τζοβάνης (και πρόεδρος του ΕΑΚ Μίκρας), Σ. Ματσαρίδης και Α. Τσιραμπίδης, ο Πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Σ. Λόρτος, ο εκπρόσωπος της ΕΠΕΣΘ Ι. Αλεξανδρίδης, ο Γεν. Γραμματέας του ΕΑΚ Μίκρας και Τεχνικός Δ/ντής της Ενόργανης Γυμναστικής Α. Δούμπας, ο εκπρόσωπος του Μερκούρειου Συλλόγου Γυμναστικής Λάλας και εκπρόσωποι άλλων φορέων.
alt
   Ιανουάριος 2010. Γιορτή βασιλόπιτας του Συλλόγου στο αμφιθέατρο του 4ου και 5ου Γυμνασίου και Λυκείου. Ο Πρόεδρος Α. Σκόρδας κάνει τον απολογισμό μπροστά στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.Aπό αριστερά: Ρ. Σιδηροπούλου, Λ. Κωνσταντής, Δ. Βασιλειάδης, Μ. Παπαδοπούλου, Α. Τσολάκος, Θ. Χρυσοχοϊδης ,Ά.Βαρελάς,Αιμ. Βαχαροπούλου  Ν. Μπότση, Μ. Μιχαλέα.